ОТКРИВЕНИ СВЕТ ИЛУСТРАЦИЈЕ ЉУБИЦЕ ЦУЦЕ СОКИЋ

26.04.2023 - 08.06.2023У среду, 26. априла у 19 часова у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајкa Мамузићa биће отворена изложба Отркривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић - илустрације из Заоставштине Љубице Цуце Сокић из Народне библиотеке Србије, реализована у сарадњи Народне библиотеке Србије и Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајкa Мамузићa.

Изложба ће приказати мање познат сегмент стваралаштва ове сликарке посвећен илустровању за децу, које је захватало значајан временски период њене уметничке каријере, у трајању од 1935. до 1980. године. Паралелно са ликовним истраживањима, као и дугогодишњим педагошким радом на Академији ликовних уметности у Београду, Љубица Цуца Сокић је својим илустрацијама оживела бројна прозна дела југословенске и светске књижевности, као и најпознатије часописе за децу друге половине ХХ века (Пионири, Полетарац и Змај). Тематски разноврстан илустраторски опус уметница обогаћује сопственом поетском визијом стварности, провлачећи на суптилан начин апстрактне облике и форме присутне у њеном сликарству шездесетих година прошлог века. Стилска искуства из штафелајног сликарства спонтано је пренела на илустрације, које одликују синтеза рационалног и лирског, поетска атмосфера, дискретан колорит, одмереност и уздржаност пред мотивом. За Љубицу Сокић, свет бајколиког, невидљивог и емотивног постоји паралелно са строго рационалним универзумом у коме владају односи геометрије и равнотеже. Изложба открива разноврсност жанрова, ликовних приступа и техника са идејом  да употпуни и заокружи упознавање интегралне уметничке физиономије Љубице Сокић.  

Изложбена поставка укључује 75 оригиналних објављених илустрација за књиге и часописе, као и непубликоване илустрације Алисе у чаробној земљи и Пинокиа које до сада  нису биле познате широј јавности. Пратећи део изложбе чине књиге са објављеним илустрацијама, предмети и сликарски прибор из атељеа, као и уметничка дела из Заоставштине Љубице Цуце Цуце Сокић у Народној библиотеци Србије.  

На отварању ће говорити Владислав Шешлија, директор Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића, др Владимир Пиштало, управник Народне библиотеке Србије и Горана Стевановић, ауторка изложбе.

Изложба ће бити отворена до 8. јуна.


Пратећи програм изложбе:

 

среда, 3. мај

18 h

Стручно вођење кроз изложбу са пројекцијом филма 

„Читање слика: зелена крај црвене – Љубица Цуца Сокић“


Због трагичних догађаја, сви програми планирани током недеље од 8. до 14. маја се одлажу.


понедељак, 15. мај и уторак, 16. мај

17.30–19 h

Радионица илустрације Нацртај своју причу

Звездана Ђуричић и Ана Ракић

Пријаве на и-мејл адресу ilustracija10@gmail.com
Од понедељка, 15. маја,  посетиоци ће у оквиру изложбе Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић моћи да посете Selfie Room


среда, 17. мај

18 h

Предавање Да ли је дечја илустрација увек намењена само деци?

Ана Ракић


четвртак, 18. мај

18 h

Обележавање Међународног дана музеја:

Пројекција ТВ филмаСликари и вајари – Љубица Цуца Сокић"понедељак, 22. мај

18 h

Ауторско вођење кроз изложбу

Горана Стевановић, Народна библиотека Србије


среда, 24. мај

18 h

Предавање У атељеу Рака Кројача

др Драгана Ковачић, Народни музеј у Београду


среда, 31. мај

18 h

Предавање Љубица Цуца Сокић у уметничкој орбити породице Барбеза

проф. др Дијана Метлић, Академија уметности Нови Сад

Истраживање спроведено уз подршку Фонда за науку Републике Србије, бр. пројекта 1010, Историја и идентитет уметнице у српској модерној уметности – креирање извора за научну и уметничку транспозицију – ARSFID  


понедељак, 5. јун

18 h

Вече илустратора: илустрација као специфичан облик уметничког приповедања

проф. мр Ивица Стевановић, Академија уметности Нови Сад


среда, 7. јун

18 h

Ауторско вођење кроз изложбу

Горана Стевановић, Народна библиотека Србије