ЦРТЕЖИ ИЗ ФОНДА ГАЛЕРИЈЕ ЛИКОВНЕ УМЕТНОСТИ ПОКЛОН ЗБИРКЕ РАЈКА МАМУЗИЋА

04.05.2022 - 01.07.2022

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића, у среду 4. маја 2022. године у 18 часова, отвара се изложба под називом „Цртежи из фонда Галерије ликовне уметности поклон збирке Рајка Мамузића”.

Рајко Мамузић је био један од ретких колекционара на нашим просторима, па и шире који је схватао значај и оног најмањег крокија цртаног оловком. Временом је његова колекција постајала богатија цртежима које је сакупљао и које су му уметници поклањали често и сами не видећи њихов значај. Данас су ти цртежи важан и велик део збирке, како ликовне вредности тако и едукативне. Значајни су јер помоћу њих тачно можемо да видимо материјале који су били заступљени у времену њиховог настанка, шта су уметници користили за израду крокија, како су се односили према студијском цртежу. Рајко Мамузић нам својом колекцијом отвара прозор у вечито будан свет уметности. Преко цртежа цртаних по задњим странама позоришних карата, оних цртаних на папирним подметачима ресторана, на обичним промотивним блокчићима неке фирме, до оних цртежа насталим на морским плажама и годишњим одморима па све до великог и темељног студијског цртежа, фонд збирке нашироко говори о осетљивом и пажљивом оку уметника који увек вредно и верно ради преносећи свет око нас из своје садашњости у будућност.

Ова изложба обухвата 83 цртежа од 28 уметника заступљених у фонду ове галерије. Изложбу ће свечано отворити Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Владислав Шешлија, директор Поклон збирке Рајка Мамузића и Ирма Микеш, кустос изложбе.Изложба се може погледати до 1. јула 2022.